Discussieavond: Beginselen van het communisme

Gisteren had de werkgroep alweer haar tweede discussieavond. We hadden besloten het dit keer iets meer te structureren, daarom heeft iedereen van tevoren een tekst gelezen. ‘Beginselen van het communisme’ van Friedrich Engels, en hebben we een discussie gevoerd aan de hand van de vragen achterin de versie van socialistische uitgeverij Proletaris. Het was een levendige, maar vooral scholende discussie waar we terug gingen naar de basis. Wat is de kern van ons gedachtengoed, waarom willen we wat we willen, en welke analyses maken we als socialisten?

De vragen werden door de meesten als moeilijk beschouwt, omdat zonder een verdere basis dan dit werkje – waarin Engels heel kernachtige maar sterke punten maakt – het moeilijk is om de vragen te beantwoorden. Dit was een uitgewezen gelegenheid voor de meer belezen kameraden om ze bij te staan, en te sparren over ideeën. Ook zaken als de Sovjet Unie, en hoe deze zo heeft kunnen ontsporen, werden niet uit de weg gegaan. Al met al was het een leerzame ervaring, met een erg gezellige naborrel.

Lees je dit, en denk je, ik wil ook wel eens meedoen aan zo’n discussieavond. Laat het ons vooral weten! We zijn te bereiken via contact@socialistenwestbrabant.nl, en beantwoorden de mails meestal snel. Ook als je graag met andere activiteiten mee wilt doen of verdere vragen hebt zijn we op dit adres te bereiken.