Onrust in de Winkelstraat: Solidair met het stakend winkelpersoneel

Nadat de werkgevers een ultimatum van de FNV hebben laten lopen eergisteren, maandag 19 december, hebben medewerkers van verschillende drogisterijen in Amsterdam het werk neergelegd. Iets wat de aanzet tot een strijdbare week beloofd te worden. Gisteren waren er manifestaties in Amersfoort, Haarlem en Maastricht. Met als slotstuk een landelijk manifestatie van het drogisterij personeel op zaterdag 24 december in Amsterdam.

De eisen van de vakbond zijn simpel en bescheiden. Een loon dat meestijgt met de inflatie. Wat op dit moment een loonsverhoging van minimaal 10 procent inhoud, met automatische prijscompensatie eraan gekoppeld! De drogisterij werkgevers hebben een schrale 3 procent loonsverhoging geboden. De medewerkers in de drogisterijen werken er vaak al jaren, verdienen vaak het minimum of net iets erboven. Terwijl de bedrijven enorme winsten maken, winsten die rechtstreeks naar de aandeelhouders gaan. Uit een recente peiling van de FNV geeft maar liefst 80% van de werknemers in de drogisterijen moeite te hebben met rondkomen van het huidige loon. Daarom eist de FNV ook een minimumloon van 14 euro per uur.

De stakingen beloven een start te zijn meer onrust in de winkelstraat, ook bij de bijenkorf, Hema en Albert Hein wordt er gestreden voor betere salarissen. Zo is er bij de bij de bijenkorf 23 en 24 december een staking, een staking die volgt op eerdere stakingen dit jaar.

Socialisten West-Brabant verklaard zich solidair met al het stakend winkelpersoneel en wenst ze veel succes in de komende strijd!