Het compensatieprotest

Gisteren was het compensatieprotest in Amsterdam. Dit is een protest om de generatie die schulden heeft opgebouwd door het leenstelsel te compenseren nu het leenstelsel is afgeschaft. Een kleine delegatie van de werkgroep was aanwezig, waarvan één verslag doet.

“Het compensatieprotest op het Museumplein in Amsterdam trok gisteren 6000 tot 8000 deelnemers, dit mag bestempeld worden als een aanzienlijke opkomst. De dag is zonder opvallende incidenten verlopen en zelfs de politie wist zich netjes te gedragen. Sprekers van een aantal partijen en groeperingen zijn aan het woord gekomen met wisselende reacties. De “neem genoegen met wat je nu krijgt” boodschap van het CDA werd begroet met ontevreden gejoel en enkele antikapitalistische leuzen daar de toespraak van Lilian (SP) kon rekenen op veel gejuich. 

De mars was aanzienlijk en de route goed in het publieke zicht wat het idee wekte dat het wel degelijk serieus genomen werd. Daarentegen hou ik er mijn twijfels bij of dit iets uitgehaald heeft. De eisen waren flauwtjes te noemen (compensatie tot het oude niveau, geen verbetering in de bereikbaarheid van onderwijs naar de toekomst), het is geen onderwerp op de agenda van de gemeenteraadsverkiezingen en tegen de volgende landelijke verkiezingen is dit protest lang en breed vergeten en vallen deze schulden naar de achtergrond

Het punt waar ik het meest tegenaan liep op deze dag, was dat weinig sprekers zich antikapitalistisch uit durfde te laten en daarmee de oorzaak van dit soort problemen niet durfden aan te duiden. 

Een protestmars zonder klassenstrijd is slechts een wandeling.